Това написа журналистката Емилия Милчева. Вижте и цялата публикация: Как се

...
Това написа журналистката Емилия Милчева. Вижте и цялата публикация: Как се
Коментари Харесай

Емилия Милчева, DW: Колко диабетици трябва да умрат, за да се събуди властта?

Това написа журналистката Емилия Милчева. Вижте и цялата обява:

 

" Как се оправя човек с тежък диабет в България, който търси обезпечения и заплащан от страната инсулин с връзки и познати, месец за месец, а от институциите му дават отговор, че няма проблем с доставките? На първо място, утежнява се положението му от непрекъснатия стрес, а стартира да гладува, като пропуща вечерята - с цел да има за по-дълго време животоподдържащото лекарство. Някои се помиряват и карат - колкото толкоз, други се съветват с ендокринолога си за аналогови инсулини, въпреки че при диабета това не е удачно, защото не се знае каква ще е акомодацията на пациента. А ако им е останала малко сила след дългите обиколки по аптеки и неотстъпчивост, търсят публичност като зов за помощ. За себе си и още хиляди като тях, измежду които и значително деца. В България болните с диабет са към 600 000, част от тях не могат да живеят без инсулин.

 

" Това е прикрит геноцид! "

 

Краснойка Кушева от Пловдив е с диабет от 36 години, на инсулин е през цялото време, сменян четири пъти през годините. Повлияла се е най-добре от актуалната терапия (бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML и бързодействащия Fiasp 100 IU/ML), назначена след диабетна кетоацидоза (от най-опасните затруднения на захарния диабет, бел.а.). Но от края на предходната година става все по-трудно и по-трудно да се достави с инсулина си, който е от 100% реимбурсираните от здравната каса медикаменти.

 

" Това е прикрит геноцид. Имам право на живот и желая страната, в която пребивавам, да ми подсигурява съответното лекуване и да поеме отговорност, когато това се нарушава. Искам съответни дейности и желая виновните за това длъжностни лица да си получат наказването ", споделя Кушева пред Дойче Веле.

 

Писала е непрестанно до разнообразни инстанции - Министерството на здравеопазването, Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), НЗОК (Дойче Веле разполага с копия от сигналите и отговорите, бел.а.) и получава сходни уверения: " Доставките от производителя са налице, дистрибутирани са към търговците на едро ". Толкоз. Обаче в аптеките липсват или се намират извънредно мъчно. Затова и сезира прокуратурата. От Върховна касационна прокуратура препращат сигнала по подготвеност до Софийска градска " за вероятно осъществени закононарушения по работа от длъжностни лица - чиновници на Министерството и/или ИАЛ. "

 

Защо има дефицит на медикаменти?

 

" Големите проблеми с неналичията започнаха през ноември 2022 година (тогава ръководи служебно държавно управление, бел.а.). От месец на месец нещата стават по-сложни и по-сложни. Всеки се избавя, както може. Този инсулин не влиза в листата на медикаменти, неразрешени за експорт и можете да си визиите какво става. Нима е толкоз мъчно да се подсигурява лекуването на хората, които се нуждаят от тези медикаменти - ние сме избрана брой, не е допустимо страната да не може да предприеме дейности ", споделя Кушева.

 

Проверка на Дойче Веле сподели, че от през вчерашния ден, 22 септември, за шест дни - до 28 септември, Tresiba e вкаран в забранителния лист за експорт, който се прави от Изпълнителната организация по медикаментите. По закон ИАЛ може да актуализира този лист ежеседмично - в случай че има дефицит. А този дефицит открива Специализираната електронна система за следене и разбор на медикаменти в позитивния лекарствен лист - СЕСПА. Това са медикаменти, които се заплащат със средства на данъкоплатците. В разноските на здравната каса второто най-голямо перо след заплащанията за лечебните заведения е за лекарствени артикули - 1,8 милиарда лв. за 2023 година.

 

Проблемът не се взема решение ту с вкарване, ту с изкарване на инсулин (или други медикаменти) от забранителния лист за експорт, зад всеки един ред от който стои бизнес за милиони. Паралелният импорт и експорт на медикаменти в границите на Европейски Съюз са законово контролирани. При кабинета " Станишев "  беше признато цените на медикаментите (на производител в България) да са най-ниски от съответните в 10 референтни страни с най-ниски цени в Европейски Съюз. Затова и доста от медикаментите в България са в пъти по-евтини от тези на пазарите в Западна Европа и износът върви с цялостна мощ, само че страната в лицето на ИАЛ е длъжна да оказва надзор на този развой, с цел да отбрани ползите на своите жители.

 

На един от следващите сигнали за неналичието на Tresiba и Fiasp, изпратени от Кушева до Министерство на здравеопазването през април т.г., в който тя оповестява за неналичието им в аптечната мрежа, изпълнителният шеф на ИАЛ Богдан Кирилов, който ръководи организацията пета година, уведомява, че производителят си е приключил работата и е доставил контрактуваните количества. " С писма, постъпили на 04.04 и 25.04.2023 година, на електронната поща на ИАЛ, " НОВО НОРДИСК ФАРМА " ЕАД ангажира доказателства за ритмични доставки на лекарствените артикули, които са дистрибутирани към търговците на едро " Софарма Трейдинг " АД, " Стинг " АД, " Фармнет " АД и " Фьоникс Фарма " АД. От показаните информации се открива, че има налични количества, както в склада на " НОВО НОРДИСК ФАРМА " ЕАД, по този начин и в складовете на цитираните търговци на едро ".

 

Обаче в аптеките няма. В сигнал до омбудсмана Диана Ковачева жена от Варна да вземем за пример написа по какъв начин в над 10 аптеки в града е получила отговор: " Tresiba липсва по складовете ".

 

Проблемът се трансферира - не се взема решение

 

Достатъчно е да се преброят електронните протоколи, регистрирани в НЗОК, с които диабетиците получават медикаментите си, с цел да са наясно ръководещите за какъв брой души носят отговорност да подсигуряват снабдяването им с животоподдържащи медикаменти. Решение би било за тях да има едно в допълнение количество, обезпечено от самото начало в аптечната мрежа, съобщи неотдавна ръководителят на Асоциация " Диабет " Майя Викторова-Ханджийска. Липсата на инсулин (но и други лекарства) към този момент е систематичен проблем за България и никой от ръководещите, все едно служебно или постоянно държавно управление, не се трогва от ориста на хиляди българи, за които медикаментите са им нужни, с цел да живеят.

 

След стотици сигнали на жители, в края на юли омбудсманът осведоми министъра на опазването на здравето Хинко Хинков за проблемите с изчезналите месеци наред Tresiba 100 IU/ML, Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и други Хората молят за подпомагане, с цел да живеят, даже упорстват да се забрани изцяло износа на животоспасяващи лекарства за диабетици, раково заболели и други

 

На чуване от парламентарната здравна комисия при започване на август Хинков заяви, че се готвят законови промени, свързани с паралелния импорт с медикаменти, търговията на едро, възстановяване на СЕСПА. Още ги няма. На уверението му, че доставчиците се оправят, на същото чуване се чуха други данни - че на българския аптечен пазар липсват 392 медикаменти по лекарско наставление, от които 166 се изнасят. 25 медикаменти за лекуване на диабет изцяло липсват, като седем са инсулини, а от тези 25 медикаменти 21 се изнасят, заяви Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. Според разбор на ДАНС нормативната уредба е създадена целеустремено в полза на търговците и не обезпечава ефикасни благоприятни условия за противопоставяне или отбягване на недостиг на медикаменти.

 

Частният интерес да отстъпи пред този на болните хора

 

Пред Bulgaria ON AIR юристът по здравно право Мария Петрова съобщи, че " до момента в който частният интерес на избрани лобита на фармацевтични компании не направи стъпка обратно пред интереса на хронично болните хора, ще имаме проблем, който във времето ще се задълбочава ".

 

" Задълбочаването " е въпрос на живот и гибел. Колко диабетици би трябвало да умрат, с цел да се разсъни властта?

 

***

 

Автор: Емилия Милчева, Дойче веле
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР